9. Wat is het verschil tussen de numerieke PG-SGA score en de PG-SGA Categorie?

9. Wat is het verschil tussen de numerieke PG-SGA score en de PG-SGA Categorie?

De PG-SGA© werd oorspronkelijk ontwikkeld als een continue score in plaats van categorische beoordeling, terwijl oorspronkelijk de SGA werd beschouwd als een categorische beoordeling (A = Goed gevoed, B = Matig ondervoed of verdenking van ondervoeding en C = Ernstig ondervoed).

Dr. Jeejeebhoy, Dr. Detsky en Dr. Baker ontwikkelden de SGA aan de Universiteit van Toronto, welke voor het eerst gepubliceerd werd in een bruikbare vorm in 1987. De PG-SGA© breidde de informatie uit, maar komt nauw overeen met de informatie van de SGA. Het is interessant dat na de ontwikkeling van de Scored PG-SGA© een aantal varianten op de SGA zijn ontwikkeld, waarbij een scoresysteem is opgenomen.

Om het gebruik van de PG-SGA© op grotere schaal te vergemakkelijken daar waar voedingsscreening en assessment niet waren geïntegreerd in routinezorg van de arts, hebben de makers van de Scored PG-SGA© (Ottery, Kasenic en DeBolt) in samenwerking met input van patiënten van het Fox Chase Cancer Center in Philadelphia begin jaren ’90 een gestandaardiseerde vorm ontwikkeld, die patiënten invulden tijdens het wachten op hun arts, verpleegkundige of diëtist. Kort daarna werd een scoresysteem ontwikkeld, welke is gevalideerd in de setting van een vrijwilligers onderzoeksnetwerk door de Society of Nutritional Oncology Adjuvant Therapy (NOAT) in 1996, waaraan internationaal ongeveer 2150 patiënten in 55 instellingen hebben deelgenomen.